Carnaval in Elst, georganiseerd door de R.K.Instuif. De festiviteiten vonden plaats in de grote zaal van Hotel de Gouden Leeuw van uitbater Wim Scheerder. Golff supermarkt heeft thans hier haar vestiging.

De grote zaal in de Gouden Leeuw werd verwarmd door een grote potkachel die door Wim Scheerder persoonlijk werd aangemaakt. Het resultaat op de feestavonden was dat de gasten die dicht in de buurt stonden van de kachel bijna werden geroosterd en de gasten huiswaarts gingen met echte ‘kachelbenen’. Carnavalisten ver weg van de potkachel bevroren bijna, maar niets kon de feestvreugde bederven. De veelal jonge feestgangers gingen allemaal gekostumeerd naar het carnavalsbal. Heel populair in die tijd waren de indianen- en kozakkenpakken bij de jongens en wat Tirolerachtige drachten bij de dames. Tot welk ras deze combinaties hebben geleid is nog onduidelijk.

Veel Batsers hebben hier hun eerste schreden gezet op het carnavalspad. Na de oprichting werden hier ook enkele avonden gehouden. De toenmalige president Henry Polman zag er persoonlijk op toe dat de kachel inderdaad om 17.00 uur werd aangestoken. Henry toonde geen pardon als Wim het tijdstip van ontbranding uit kostenoverweging wilde uitstellen. Henry’s hang naar behaaglijkheid was daarvoor te groot. Doordat de zaal eigenlijk ook wat te groot was werd al vroeg besloten de festiviteiten te gaan houden in het Wapen van Elst en werd Vogido de thuishaven voor vergaderringen etc. en enkele jaren ook voor het groot carnaval. Nu 44 jaar later zijn de Batsers nog altijd graag te gast bij de familie Carabain in het Wapen van Elst.

Presentatie van de Carnavalsprins bij de R.K. Instuif:

begin