Batsersband – 2017

Samenstelling van de band
De Batsersband anno 2024 bestaat uit een vaste groep muzikanten, die het samen enorm naar hun zin hebben. Dat blijkt ook wel uit het geringe verloop onder de leden. Om even de feiten op een rij te zetten eerst maar de huidige samenstelling van de band: Erik Mientjes (drums), Arno Schlijper (piano en muzikaal leider), Erik Hartjes (basgitaar),  Paul Raja Boean (gitaar), Peter Duckers (trombone), Rob vd. Geer (sax), Ellen Vink (Piccollo en Dwarsfluit), Maurice van Marwijk (trompet) en Ben Hollander (trompet en mede-muzikaal leider).

Een wonderlijke club mensen, die de voorliefde voor het samen muziek maken als gemene deler hebben. Ieder met zijn eigen achtergrond, niveau, voorkeur en stijl, maar samen toch een band waar de Batsers bijzonder trots op zijn.

Eén band; één sound
Dat zoveel mensen met verschillende achtergronden toch als één band optreden heeft waarschijnlijk te maken met de ‘gouden formule’, die de Batsers hanteren bij de voorbereidingen voor de Pronkzittingen.

Hoe werkt het?
Een paar maanden voorafgaand aan de Pronkzittingen worden de wensen geïnventariseerd voor wat betreft de muzikale ondersteuning. Deze wensen worden door onze Arno Schlijper en andere arrangeurs omgezet in muziek; noten of akkoorden. De voorbeeldliedjes worden op één oefen-CD gezet en iedereen begint met luisteren.

Al vanaf de eerste repetitie werkt de band nauw samen met de zangers en zo wordt ieder nummer opgebouwd. Voor sommige nummers zijn een beperkt aantal repetities voldoende, maar voor andere nummers kunnen er niet genoeg repetities zijn. Het komt eigenlijk nooit voor de band tegen een groep ‘ nee’ moet zeggen, omdat ze het nummer niet kunnen spelen. Het leuke hierbij is dat je altijd met een deadline werkt, want op de eerste avond moet het ‘staan’.

Historie
44 jaar teruggaan in de historie is voor de Batsersband ondoenlijk; in den beginne was er immers geen band. Dit is een groeiproces geweest.albert polman Aanvankelijk een enkele muzikant ter ondersteuning van een zelf gezongen lied: De eerste muzikant was Albert Polman ( zie foto ), een begenadigd pianist met virtuoos gevoel voor interpretaties. Wes Leurs op accordeon; Eef Buurman op gitaar namen nadien de begeleiding van de zangers voor hun rekening. Eef was een veelzijdig muzikant die naast gitaar ook schuiftrombone en piano speelde . Ieder zanger zocht zijn eigen begeleider bij zijn nummer.

Zo rond 1995 was er toch wel sprake van een echte band; Erik Mientjes op drum, Sabijn van Rijsewijk op toetsen, Eef Buurman op gitaar, bas of nog later op trombone. Nog later aangevuld door Ben Holtrop op saxofoon en Ben Hollander op trompet.

De muzikale leiding lag in die tijd bij Sabijn, ondersteund door Ben Hollander, die het organisatorische deel voor zijn rekening nam. Toen Sabijn stopte en vervangen werd door Harry Sassen, nam Ben Hollander de algehele muzikale leiding over; inclusief het arrangeren van de nummers.

In de laatste jaren kreeg de Batsersband zijn definitieve vorm, maar niet zonder een aantal zeer gewaardeerde muzikanten langs te hebben zien komen. Denk hierbij aan Alex Joosten en jan Buurman op gitaar, Theo (Theetje de trekzak) Meijs op accordeon, Toon Osterloh op mondharmonica en Coen Hoogveld op basgitaar. Zelfs een violiste en hoboïst ontbraken niet op het podium.

Leuke anecdotes/wetenswaardigheidjes

  • De periode dat de muziek van Rowwen Heze op de Pronkzitting werd gebracht was een gouden periode voor de band met Hugo van Rijsewijk op accordeon; razendsnel toetsenwerk, geheel en al op geheugen met ter ondersteuning zijn eigen hiërogliefen.
  • Alex Joosten brak op de avond van de generale repetitie zijn vinger; kon niet meer spelen en werd vervangen door Eddy Meijer.
  • De blazers van de band, bijna allen lid van Bats Mar Deur, zorgen steeds voor bijpassende kleding of prullaria bij gezongen nummers.
  • Sinds de komst van de Beertenders heeft de band al een aanvraag lopen bij de programmacommissie om er één te installeren op de basbox van Peter.
  • De samenwerking met de president is zeer belangrijk. Door goed op elkaar in te spelen wordt het één groot festijn, dat in de loop van de avond duidelijk naar een hoogtepunt werkt.
  • Het feit dat de batsersband de gehele avond op het podium zit, alle touches doet en de samenwerking met de president is zeer bevorderlijk geweest voor het niveau van de pronkzittingen.
  • Het opnemen van met name de tweede CD was erg groepsbevorderend voor de Batsersband.
  • De afgelopen jaren is het aloude nummer “de Batsersblues” weer in ere hersteld. Nadat het enkele jaren geleden onder de titel “Malted Milk” door Eric Clapton is gecovered, hebben de band en Wes jr het ook weer opgepikt onder de titel ‘Zie de Batsers, zie de Batsers’.